Karolina Łukaszewicz
mgr dietetyki

tel. 790-600-767

  • Umów się już dzisiaj na konsultację!

    Umów się już dzisiaj na konsultację!

    Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale jeszcze wciąż szukasz sposobu? Umów się na konsultację dietetyczną! DietSolution to indywidualne podejście do pacjenta! 

    Zobacz!

  • Dieta w chorobach cywilizacyjnch

    Dieta w chorobach cywilizacyjnch

    I nie tylko... Cierpisz na cukrzycę? Chorobę układu sercowo-naczyniowego, nerek, wątroby, tarczycy czy układu pokarmowego? Umów się na wizytę i dowiedz się jak powinieneś się odżywiać

    Zobacz!

  • Facebook

    Facebook

    Zapraszam do polubienia DietSolution na Facebook'u!

Wizyta w gabinecie

Jak należy się przygotować do wizyty?

Pierwsza wizyta u dietetyka ma na celu zapoznanie się z pacjentem i historią żywienia, dlatego na pierwszą wizytę należy przynieść ostatnie badania biochemiczne i historię choroby (jeżeli pacjent taką posiada). 

Dietetykowi na pewno przydadzą się badania morfologiczne krwi, pomiary stężenia glukozy, profil lipidowy , badania hormonalne, pomiary ciśnienia tętniczego krwi (w przypadku osób chorych na nadciśnienie tętnicze). Dietetyk lepiej pozna historię żywienia i nawyki żywieniowe dzięki tzn. dzienniczkowi żywieniowemu, czyli  należy przynieść spis z min. 3  dni wszystkiego co się spożyło i wypiło w określonych ilościach. Najlepiej, aby to były 2 dni robocze i 1 dzień weekendowy. W dzienniczku żywieniowym należy uwzględnić przyjmowane suplementy diety i wypijane napary ziołowe.

np.

8:00 Śniadanie:

2 kromki chleba żytniego posmarowane cienko masłem,

1x średniej wielkości pomidor

1 szt opakowania serka wiejskiego

Duży kubek kawy z mlekiem 2% i łyżeczką cukru

 

Pierwsza wizyta

Pierwsza wizyta zazwyczaj jest najdłuższym spotkaniem. Trwa około 60 min. Dietetyk z pacjentem muszą się poznać, a dietetyk ocenić wcześniejsze i teraźniejsze żywienie pacjenta. Pacjent powinien poinformować dietetyka o istniejących chorobach, zażywanych lekach, przyjmowanych suplementach diety oraz występujących dolegliwościach.

 

Wizyta obejmuje:

- ocenę jakościową i ilościową dzienniczka żywieniowego

- ocenę sposobu żywienia pacjenta, stylu życia pacjenta

- pomiar masy ciała i obwodów

- wstępne zalecenia żywieniowe

- ustalenie zapotrzebowania energetycznego pacjenta

- ustalenie planu żywieniowego (wprowadzenie zmian żywieniowych, zaplanowanie indywidualnego jadłospisu, określenie czasu dietoterapii, wprowadzanie nowych zwyczajów żywieniowych)

- ustalenie wspólnego celu dietoterapii pacjenta

Może się zdarzyć, że dietetyk poprosi o zrobienie dodatkowych badań, gdy badania są przestarzałe lub ma wątpliwości co do stanu zdrowia pacjenta.

 

 

 

Wizyta kontrolna

Do wizyty kontrolnej zarówno dietetyk jak i pacjent powinni się przygotować. Wizyta kontrolna trwa krócej niż wizyta pierwsza i trwa około 30 min. Pacjent powinien przyjść na wizytę po małym objętościowo posiłku, z aktualnymi badaniami lekarskimi (jeżeli na wizycie kontrolnej ich nie było), z kolejnym dzienniczkiem żywieniowym.

 

Na kontrolnej wizycie oczekuje się:

- oceny jakościowej i ilościowej dzienniczka żywieniowego

- wywiad żywieniowy i ocena efektów pracy pacjenta po wstępnych zaleceniach żywieniowych

- pomiar masy ciała i obwodów

- dostarczenie jadłospisu dla pacjenta (ustalony indywidualnie na 7/14/21 dni)

- wprowadzanie zmian w plan żywieniowy i do jadłospisu jeżeli to konieczne

- analiza przebiegu dietoterapii